2012-03-19 @ 15:01:43

Anpassa bettet

Det uppges att ca 70 % av de svenska ridhästarna har någon form av munskada orsakad av bett, majoriteten av dessa betecknas som tryckskada. Ofta är det ett för långt bett eller en för skarp hand som orsakar dessa skador, alternativt att bettet inte är anpassat efter utrymmet hästen har i munnen. Även en för hårt spänd, eller felsittande, nosgrimma kan ge tryckskador.
Hur hemskt det än låter att ca 140 000 hästar (enbart i Sverige) har dessa skador, är jag inte förvånad. Många verkar förbise vikten av välanpassad utrustning, inte minst när det gäller bett och sadel.

I många år sades det att bettet skulle sticka ut ungefär 1 cm på varje sida av hästens mun (förmodligen för att undvika knipskador i mungiporna), men i takt med att forskningen utvecklades började det ske förändringar i utpassningen av betsel. Tyvärr sker de inte fort nog.


Ett välanpassat bett (till vänster) bör sitta intill hästens mun och ta stöd av skelett och mjukdelar. De fasta ringarna fördelar trycket på mjukdelarna över en större yta, samt att den tredelade mundelen ger fler brytningspunkter och därmed mindre risk för tryck i gomtaket jämfört med ett tvådelat.
Ett illa anpassat bett (till höger) ökar i det här fallet trycket på laner, mungipor och framförallt gomtaket. Bettet lär även komma i kontakt med hästens tänder, vilket kommer lämna förslitningar - troligtvis stora sådana.

Är ni det minsta osäkra på hur bettet ska anpassas eller exakt vilka tryckpunkter det har råder jag er att prata med en hästtandläkare, främst av den anledningen att de har större erfarenhet än var "kunnigt hästfolk" har. Torbjörn Lundström har jobbat med detta i många år, Nina Lundgren (som jag använder) är även hon mycket duktig.

Kommentarer
Postat av: Ida

När jag gick i skolan fick vi lära oss att man mäter mellan de yttre käkbenen när man ska få reda på bettstorlek. Det resulterar alltså i att bettet sitter väldigt tajt. Jag brukar dock inte mäta, utan bara prova. En annan intressant grej är ju nosgrimmor... (skulle kunna skriva en roman) :)

2012-03-19 @ 21:43:34
URL: http://ibequestrian.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback