Det gick ju... bra.

2014-03-12 @ 16:39:35
Det gick ju verkligen bra med att hålla igång uppdateringen på bloggen, eller vad säger ni? Haha
 
Hur som helst så har jag en bra (eller bra är den inte) anledning till att jag tog en minipaus, och det är för att jag har misstänkt att Blezters ena senskada gått upp lite igen. Det kändes, rent ut sagt, för jävligt och jag visste knappt var jag skulle ta vägen. När man äntligen kan börja se ljuset i tunneln, rasar taket in och det är bara att börja om igen i pricip. Med andra ord var bloggen det sista jag hade i huvudet. 
 
Jag ringde såklart till veterinären för att höra vad han tyckte och självklart ville han se Blezter för att kunna göra en ordentlig bedömning. Eftersom han inte är halt utan "bara" lite besvärad av det i dagsläget bestämde vi att vänta tills nästa vecka då vi har ett återbesök inbokat. Det finns inte så väldigt mycket mer att göra än det jag gör nu, alltså kyla, motionera ytterst lite och hålla tummarna för att det inte är den djupa böjsenan som (eller något annat för den delen) som tagit skada. Igen.
Hur det här har hänt vet jag inte, men jag gissar att det är något han hittat på i hagen. Kanske borde linda in honom i bubbelplast och sedan låsa in i en vadderad box?
 
 

A change of heart

2014-03-07 @ 09:00:00
Under det senaste halvåret har mitt tankesätt kring hästarna förändrats en hel del och eftersom jag inte bloggat under denna tiden är det säkert ingenting ni märkt av alls. Men mycket av det jag innan såg som rätt och självklart har nu satts i ett helt annat ljus, och hästvärlden som sådan ser jag med helt nya ögon. I min mening är det en väldigt positiv förändring och jag är väldigt stolt över den! Jag vet att folk som, något så när, delar min uppfattning kan reta gallfeber på "traditionellt hästfolk", om det är nytänkandet eller ifrågasättandet i sig som är så vansinnigt provocerande vet jag dock inte. Värt att poängtera är dock att nytänk kanske inte alltid är lika med bättre, och att vissa traditioner säkert kan värda att hålla lite extra på.
 
Personligen tror jag inte att jag och mitt tankesätt har retat upp speciellt många människor, kanske av den anledningen att jag inte trycker ner mina åsikter i halsen på någon. För mig handlar det inte om att idiotförklara eller döma människor som inte delar min syn på hästarna, jag ser ingen som helst mening med det. Antingen gör de som de gör för att de inte vet att där finns andra (och i min mening, kanske bättre) sätt, eller för att de helt enkelt tycker att deras tillvägagångssätt är det bästa. Man kan inte tvinga någon att förändras, om de inte själva söker förändring. Om de inte söker förändring, är det för att de inte anser sig behöva den. Att ens försöka tvinga någon tror jag bara väcker mer motstånd, oftast av ren principsak. Det man kan göra är att informera, och det tycker jag att denna tjejen gör alldeles ypperligt. Hon publicerar sina åsikter på sin blogg, de som är intresserade av att läsa dem kan gå in där. Är man inte intresserad, då slipper man höra att de ens existerar. 
 
 
För att gå tillbaka till ämnet så kan jag berätta att det allra svåraste under denna resan har för min del varit att rannsaka mig själv - på djupet. Det är svårt, det gör ont och det tar emot, men jag har upptäckt att det i längden bygger styrka. Jag skäms över saker jag gjort och hur jag emellanåt har behandlat min bästa vän, men jag kan med handen på hjärtat säga att jag gjort dessa saker för sista gången. Aldrig mer ska han få ett ryck i munnen, aldrig mer få ett rapp med spö och aldrig mer ska han behöva ta min ilska eller frustration. Aldrig, aldrig mer. 
 
En av de sakerna som gör allra mest ont i mig är att jag ofta, väldigt ofta faktiskt, fick höra vilken fin och ödmjuk ridning jag hade. Att det beteendet jag idag tycker så fruktansvärt illa om, berömdes och såg som något väldigt positivt. Att jag aldrig heller var en av de värsta, miltals ifrån faktiskt, gör också fruktansvärt ont att tänka på. Att jag, som betedde mig illa, var en av de snälla. Värt att påpeka är dock att jag har haft många, många stunder och ridpass som jag inte skäms en sekund över, men det är inte de jag syftar på heller. Jag syftar på de dåliga, de som jag ändå fick ta emot beröm för.
 
Att skriva detta inlägget har varit svårt, och att publicera det är ännu svårare. Om jag kommer publicera det eller inte, det vet jag inte. För det är skrämmande, åtminstone för mig. Jag är rädd att de som läser inlägget ska döma mig så som jag dömmer mitt forna jag, och det vill jag inte. För någon annan är detta inlägget kanske inte en stor grej, men för mig är det. Om ni läser detta, så tog jag mod till mig att publicera det. Om inte, kanske jag vågar göra det i framtiden.
 
Jag har mycket kvar att lära, men jag vet att jag är på rätt väg. Och det, det känns väldigt stort.
 

Första traven!

2014-03-06 @ 21:06:00
Idag fick Blezter prova på att trava lite för första gången sedan... september, om man bortser från det lilla som varit nödvändigt på veterinärbesöken då alltså. Känns helt galet att det redan gått nästan ett halvår sedan vi gjorde CT'n på honom, å andra sidan så känns det som om det var betydligt längre sedan. Varför saknar man helt en rimlig tidsuppfattning med såna här saker? Känns det inte väldigt ologiskt att hjärnan ska bestämma sig för att det inte alls var länge sedan, fast ändå länge sedan? Fast ändå inte. Fast jo. 
 
Hur som helst så blev det trav idag, vilket han verkligen uppskattade! Jag fegade lite och gick in i ridhuset eftersom jag inte riktigt visste hur han skulle reagera, men han skötte det galant. Det tog någon sekund innan han fattade varför jag helt plötsligt började springa och ville att han skulle hänga på, men sen jäklar! Haha
Stora steg, en böjd nacke och allmänt asball häst hade jag sidanom mig. Han tyckte i alla fall det, och jag får väl nästan hålla med honom. Han är ju faktiskt ganska ball, min häst. Haha
 
 

Akademisk Ridkonst

2014-03-06 @ 09:00:00
I somras provade jag på AR (Akademisk Ridkonst) för första gången någonsin, och det var riktigt intressant! Jag ska vara ärlig och erkänna att jag kanske inte riktigt visste vad jag gjorde hälften av tiden, fastän jag fick tydliga instruktioner så är det inte lätt att snappa upp allting. Tycker dock att det gick riktigt bra ändå, Blezter skötte sig ypperligt som vanligt!
 
Det jag tyckte var ganska fantastiskt är skillnaden dessa 20 min (?) gjorde för Blezters överlinje. Kan även tillägga att vi inte gjorde något avancerat alls, utan gjorde bara det mest grundläggande; framåt-nedåt och ställning i ganascherna. Jag vet att bilderna nedan inte är tagna i exakt samma vinkel eller moment, men de visar ändå vad jag vill påpeka!
 
Vänster: I början av träningen.                                Höger: efter träningen
 

Hey, I heard you were a wild one

2014-03-04 @ 21:24:25
Idag bjöd Blezter på en ny uppvisning, kort men ack så spännande! Föreställningen inleddes i sann heavy metal-anda, med headbangning och allt, och fortsatte sedan till en blandning av bugg och balett. Önskar jag hade haft med någon som filmat, för han såg verkligen inte klok ut! Haha. Det är tur att han är så snäll som han är, annars hade jag nog vänt och sprungit åt andra hållet. Tack och lov brukar han inte hålla på såhär, tvärt om så får jag väldigt ofta höra hur imponerade folk är över hur otroligt bra han håller sig i skinnet, och jag kan inget annat än hålla med!
 
När han blev lite "jobbig" idag försökte jag jobba med bogen på honom (ska försöka förklara lite mer om det senare), men det visade sig vara en ganska dålig idé. Jag var inte alls så närvarande som jag trodde att jag var och eftersom han inte gärna ville ge med sig i bogen var det bäst att lägga ner igen, för att fortsätta i det läget hade garanterat skapat mer problem än vad det hade löst. Ber om ursäkt om det där mest lät som svamlande, ska som sagt försöka förklara vad jag menar lite senare! :)
 
 Bild från förra vintern.

Derpy

2014-03-04 @ 15:43:45
Ja, vad gör egentligen Blezter nu för tiden? Förutom att han står i vårsolen och spanar ut över de stora slätterna, som den ståtliga vildhäst han är, tar han sig även tiden att ta med mig ut på promenad varje dag. Jag är väldigt tacksam över att han gör detta för mig, livet som konvalescent är väldigt tidskrävande och det gäller som människa att ha förståelse för detta. Konvalescens är nämligen något som upprätthålls alla dygnets timmar, det innefattar även en del resande och många timmar har spenderats tillsammans med veterinärer. I perioder innebär det även en del smärta, med andra ord är det ingenting för de klenmodiga. 
 
Han motionerar mig i 45 min varje dag, just för tillfället är det dock enbart i skritt. Det gäller att ta det försiktigt och sätta igång långsamt, speciellt när ens människa varit stillastående så länge. Därför tar vi gräspauser med jämna mellanrum. Tanken är att jag ska få börja springa under konstrollerade former senare i veckan, runt 2 minuter till att börja med. Jag vet att Blezter kommer tycka mycket om det, själv har jag väl lite blandade känslor inför det hela. 
 
Om drygt 2 veckor ska vi tillbaka till veterinären och därefter kan han förhoppningsvis byta upp sig till en lite bättre hage. Tanken är inställd på en modell som är si så där 100x så stor (eller kanske mer, vem vet?) och redan är utrustad med två snälla hästar. 
 
Konvalescenstiden är väldigt inspirerande och den har väckt kreativiteten och många intressanta idéer hos Blezter, bland annat har han under vissa promenader emellanåt försökt sig på det här med att gå som en människa. Slutsatsen blev att det var svårt att hålla balansen, men att man ser väldigt ball ut när man väl bemästrat tekniken. Ett tips är att fäkta lite med frambenen samtidigt, det blir betydligt enklare att ta sig framåt då. Dock gäller det att akta så man inte trasslar in frambenen i longerlinan, det visade sig försvåra saker och ting avsedvärt. Man får även vara försiktig så man inte träffar människan i huvudet, de sägs vara ganska ömtåliga de där varelserna. 
 
(Okej, skämt å sido. Han skrittas 45 min per dag och sköter sig för det mesta alldeles ypperligt. Haha)
 
Jisses vad jag älskar den här hästen, finns verkligen ingen finare i mina ögon! <3

GHS shopping 2014

2014-03-04 @ 12:32:00
Om ni är intresserade av att se vad som följde med hem från årets upplaga Gothenburg Horse Show föreslår jag att ni spanar in filmen nedanför! Det var inte jättemycket saker som packades in i bilen till hemfärden, men behöver man ingenting alls blir det ibland så. Kolla gärna i HD-kvalité, klicka bara på kugghjulet i nedankanten och välj kvalité! :D
 
 
Om någon av er läsare har bloggat om era inköp på GHS/Eurohorse, länka gärna bland kommentarerna -för jag vill se!

Liten kvällshälsning

2014-03-04 @ 00:04:50
Hej!
Har spenderat allra största delen av kvällen i stallet och därefter suttit bänkad framför datorn. Har nämligen spelat in en liten film innehållande shoppingen från GHS, även om det inte var supermycket som följde med hem denna gången vet jag att det brukar vara uppskattat att få se ändå! Imorgon kan ni förhoppningsvis få se den lilla filmen, den ska bara sparas ner och sedan laddas upp på youtube. 
 
 
 

Kicka igång bloggen igen?

2014-03-02 @ 16:40:00
Det är snart 1,5 år sedan jag slutade blogga, eller åtminstone gick från daglig uppdatering till att uppdatera väldigt sällan. Så tog en paus kanske man ska säga? Haha. Hur som helst är det helt galet att tiden går så fort! Många gånger under den här tiden har jag faktiskt saknat bloggen väldigt mycket, och emellanåt har det varit ganska skönt att inte behöva tänka på den alls. Dock har saknaden tagit över lite väl mycket nu och tanken är därför att kicka gång bloggen så smått igen! 
 
 
 

RSS 2.0