2012-08-19 @ 09:00:00

Fodringsrutiner

Som det mesta här i hästvärlden går åsikterna kring foder och antal fodertillfällen isär något väldigt. Egentligen är det hela inget annat än en fråga om tid och resurser. I mindre eller privatskötta stall kanske hästarna inte kan fodras oftare än 2 gånger om dagen då deras ägare jobbar, medans man i större stall ibland har anställda som kan se till att hästarna fodras betydligt oftare.
 
Även om hästen är byggd för att äta omkring 20 h/dygn betvivlar jag att de hästar som fodras vid färre tillfällen per dag får några bestående men - förutsatt att de verkligen ges rätt foder såklart. För lite grovfoder med allt för många timmar emellan ger ofta en väldigt ledsen hästmage, precis som att överfodring ger en mindre glad häst. Lagom är bäst helt enkelt!
 
Hos "oss" fodras hästarna 3 ggr/dag och går på gräs året om. Tycker det fungerar väldigt bra för Blezter, även om det inte hade varit något fel i att få ytterliggare en fodring. Nu är det varken möjligt eller egentligen nödvändigt, men fel hade det inte varit. Vi som har egna hagar har även möjlighet att sätta upp en hösäck i hagarna under höst/vinter/vår då där inte är så mycket gräs, super! Hästarna står dessutom på halm, så deras tuggbehov fylls utan problem.
 
Hur fodras era hästar, och varför? :)
 

Kommentarer
Postat av: Cornelia Weber

Våra hästar fodras sex gånger per dag, vilket är alldeles ypperligt tycker jag. Då kan man ge mindre giva och fler gånger i stället.

En vanlig dag ser ut som;

Frukost 06.00
Ut i hagen 08.00
Fm hö 11.00

Lunch 13.30

Hästarna går in vid halv fem och får em mat.

"Kvälls" hö ca 20.00
Natthö 21-22.00

Står på halm och går i gräshagar.

Jag ger min häst i princip fri tillgång på hö, och fodrar kraft utöver behov där värdena inte räcker till på vårt hö. Självklart är det analyserat.

Men det blir väl ungefär såhär:

Frukost 3 kg hö
Fm hö 3 kg
Lunch 4 kg

Em hö 4 kg
Kvälls hö 2 kg
Natthö 12 kg

Så ca 28 kg blir det allt som allt.

Fungerar perfekt för min tävlingshäst som tränas varje dag. I kraftfoderväg blir det havrefri müsli från krafft, krafft muskel och lite betfor.

2012-08-19 @ 19:00:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback