Mörkerridning

2012-08-31 @ 14:00:00
Igårkväll var jag och Blezter ute på en liten skrittrunda i skogen. Tanken var att han skulle få möjlighet att gå av sig lite träningsvärk som han förmodligen dragit på sig från dagen innan, tycker han fungerar allra bäst om han får ta och återhämta sig lite dagen efter.
 
Har märkt att det blir mörk väldigt fort om kvällarna, redan strax efter kl 20 höll det på att skymma rejält här nere i Skåne. Var lite tveksam till om jag skulle rida ut men kände att det nog blir roligare för oss båda än att skritta runt på banan/i ridhuset.
 
Vi har en bit (precis innan man kommer till skogen) där det är lite backigt och med en del stock och sten att gå över samt träd att sicksacka emellan. Blezter har en förmåga att bara knata på där, helt utan att bry sig om var han egentligen sätter ner hovarna. Allt som oftast känns det smått osäkert att rida där men märkte stor skillnad igår då han verkligen sänkte huvudet och såg sig för ordentligt, förmodligen pga mörkret. Kanske borde skippa dagsljuset helt och hålla oss i mörkret? Haha
 
Taggad Blezter innan skogsturen och Blezter under skogsturen (FYI, det var inte riktigt sådär mörkt)

Nästa tävling

2012-08-31 @ 09:00:00
I år har det tyvärr blivit väldigt få tävlingar för mig och Blezter. Det är snart september och vi har hunnit med två starter. TVÅ stycken. Det var inte riktigt såhär jag hade tänkt att vårt tävlingsår skulle se ut måste jag säga, men allt som hände i höstas och vintras ställde verkligen till det för oss. Även om det finns sju tävlingar kvar som eventuellt kan funka för oss känns det som om året alldeles strax är slut. Vips, så var 2012 borta. Hur tråkigt det än är så finns det inte mycket att göra åt saken.
 
Nästa tävling ligger inplanerad om drygt en vecka, då i Ödåkra. Därefter blir det riktigt svårt att få ihop det med vettiga tävlingar måste jag säga. Antingen ligger tävlingsplatserna långt bort (1,5 timme si så där), har en mindre bra anläggning eller helt enkelt fel klasser.
 
Fick under onsdagens träning påpekat att jag tävlar alldeles för lite och att det inte blir någon riktig rutin i det då, vilket jag måste hålla med om. Fick som läxa till nästa gång att lägga upp en ordentlig tävlingsplanering och visa Johan, gärna två starter/månad och helgerna efter varandra. Ska se vad jag kan leta fram, men just nu ser det lite halvmörkt ut.
 

Hoppträning 29/8

2012-08-30 @ 16:00:00
Igår hade vi vår första hoppträning på ungefär två månader, vilket gick både bra och dåligt. Träningen hölls i stora A-hallen (där vi numera kommer få vara varannan vecka!) och hade sitt främsta fokus på banhoppning.
 
I början kändes det väldigt bra, det mesta stämde bra och Johan tycker där hänt mycket med oss under sommaren. Det kändes väldigt enkelt att styra runt honom då, även om jag måste aktivera och fylla på galoppen med väldigt jämna mellanrum. Just takten/rytmen har vi haft lite svårt att hålla men det känns som om det har bättrat sig en hel del nu, kul!
 
De mindre bra bitarna kom efter att ett missförstånd uppstått mellan mig och Blezter. När vi skulle hoppa ett räcke på diagonalen stämde inte distansen helt och jag försökte därför korta lite och spänna "fjädern" i honom, dock tyckte han det var en bättre idé att krypa nära inpå. Lät honom göra det med tanken att han skulle få reda ut det, vilket inte fungerade vidare bra. Efter det backade han av lite väl mycket och vi drog på oss mer än ett stopp (vilket aldrig brukar hända), fram tills att jag verkligen försökte sätta kraft i kroppen på oss båda.
 
Måste erkänna att det kändes för jävligt att han backade av så mycket efter missförståndet, att han blev så pass osäker. Även om det löste sig allt eftersom känns det så himla onödigt på något sätt. Som Johan sa så måste han tåla att det blir fel ibland och fortsätta tänka framåt, för oftast sätter man inte helt perfekta rundor.
 
Ja, ni kommer se allting på filmen.
Avslutningsvis måste jag bara påpeka att han tog kombinationen väldigt fint!
 

Been missing it like crazy

2012-08-30 @ 13:00:00
Någon dag ska jag minsann åka tillbaka till Penshurst, för jäklar vilken upplevelse det var! Vackra omgivningar och en folkfest utan dess like. Omöjligt att göra stämningen som fanns på plats rättvisa i ord, helt enkelt något som måste uppelvas för att förstås. Fantastiskt!
 
Point to point at Penshurst, March - 11

Tömkörning

2012-08-30 @ 09:00:00
Har länge tänkt att jag borde lära mig att tömköra, dels för variationens skull men även då det kanske kan hjälpa Blezter att bli lite mindre bakskygg när han blir spänd. På senare tid har jag visserligen knappt märkt av han bakskygghet, men det kan vara bra träning ändå. Tycker det är så otroligt tråkigt att longera, så ska det bli något arbete från marken får det minsann bli tömkörning.
 
Det stora problemet ligger dock i att jag absolut inte kan tömköra. Visst, jag kan lotsa runt hästen i tömmarna, men ungefär där tar det stopp. Jag har pratat med Johan tidigare och han erbjöd sig att hjälpa mig lite med detta så det får väl bli att ta en snabbkurs hos honom, läsa så mycket jag kan och sen prova mig fram. Måste erkänna att det hela känns lite konstigt då jag i vanliga fall (oftast) är stensäker på det jag gör, men här har jag verkligen ingen aning. Blir helt enkelt till att lära mig och sen se om det kan vara något för mig och Blezter!
 
Bildkälla

Nya tyglar

2012-08-29 @ 13:00:00
Efter jobbet igår tog jag en snabbis in till Hööks för att köpa ett par nya tyglar. De enda bruna jag har är i stl cob och egentligen för korta att ha på Blezter, men det har fått gå ändå. Har inte direkt gått någon nöd på honom om man säger så, men ett par full skulle absolut inte sitta fel.
 
Ville ha fatt i ett par lädertyglar (och i värsta fall vävribb), absolut inte gummi eller konstläder. Svårigheten låg i att hitta ett par i rätt nyans, med inåtvända spännen (alt bronsfärgade och rundade) och i rätt modell. Just nyansen ställde till det väldigt och jag hittade faktiskt inte ett par som jag kan tro stämmer med Dyon-tränset, men dessa får helt enkelt duga tills jag hittat några bättre.
 
Kanske inte den finaste läderkvalitén som finns, men de var förvånandsvärt mjuka och följsamma. Verkade ligga bra i handen också, återstår dock att se hur de fungerar i arbete :)

Ledig!

2012-08-29 @ 09:00:00
Idag är det minsann inget jobb på schemat inte, vilket innebär min första sovmorgon på ett tag! Tydligen var jag tvungen att få ledigt idag då jag annars jobbat för många dagar i sträck. Haha
Förstår att regeln/lagen/vad-det-nu-är finns där av en anledning men jag hade gärna jobbat idag också ska jag säga er. Trivs bra på jobb, och sen är det inte fel att tjäna lite pengar!
 
Idag blir det i alla fall säsongens första hoppträning! Blezter var väldigt fin igår, vilket kändes hur skönt som helst. Han har gått lite mindre när jag varit sjuk och i söndags tyckte jag att han inte gick helt hundra i traven, vilket jag såklart blev rätt rejält orolig över. Han hade varken sår, ömhet, värme eller svullnad i något ben så jag var minst sagt konfunderad. Tog en lång skrittrunda i måndags och igår kändes han som sagt väldigt fin! Det blev ett pass i ridhuset med dressyrsadeln och tränade galoppfattningar, till slut kom till och med högergaloppen på rakt spår superfint!
 
Det hade varit roligt att åka ut på någon dressyrtävling i år, dock är jag tveksam till att vi kan det. Det har precis börjat fungera med att lägga ner honom (även om vi inte är helt framme än) och han är inte stark nog att avspänt komma upp i formen under ett helt program, så det får nog vänta lite. Ska i alla fall bli kul att rulla ut på dressyrtävlingar så småningom och dansa fram med min vackra springare!
 
Hur som helst så är jag ordentligt taggad till ikväll! :D
 

Hard work, work

2012-08-24 @ 20:57:51
Hej allihopa!
Jättekul att logga in på bloggen och se att ni besöker precis lika flitigt som vanligt, även om jag varit borta. Motivernade är det om något!
 
Jag har haft lite dåligt med tid och ork i veckan, massa feber och jobb är inte alltid den bästa kombon. Det har i alla fall gått bra ändå, ska jobba i helgen med och förmodligen en del i nästa vecka, gött! Extra gött är det när lönen trillar in kan jag säga. Haha
 
Blezter har fått ta det lugnt med vila och promenader då jag var rätt kass ett par dagar. Imorgon drar vi igång med själva ridningen igen och det ska bli så jäkla härligt! :D
 

Trio blir duett

2012-08-22 @ 13:00:00
Som ni kanske vet har Blezter gått tillsammans med två små ponnyer under den varmare delen av sommaren, och trivts bra med det. Han fick gå med sin bästis och äta gräs dagarna i ända, han hade det hur mysigt som helst med andra ord. Tyvärr hade hon väl annat än vänskap i åtanke när det kom till Blezter. Som tur är så är han inte den som börjar klättra på stona utan väljer hellre att se förskräckt och äcklad ut för att sedan vända och gå. Haha!
 
I helgen styrde hon och My, ägaren, bilen uppåt landet för att bosätta sig där. Trio -> duett.
 

Träningarna drar igång igen

2012-08-22 @ 09:00:00
Nu drar höstens Johan-träningar äntligen igång och jag är så jäkla taggad! Tyvärr kommer vi inte träna idag, utan först om en vecka. Hade mer än gärna varit med på denna träningen men eftersom jag inte riktigt visste om Blezter skulle ha något att "knäcka till" under gårdagen tyckte jag det var bäst att åtminstone skjuta upp det en vecka. Hur som helst ser jag fram emot en massa lärorika träningar under hösten, och jag tror Blezter är minst lika taggad som jag är på att komma igång igen!
 
Det var faktiskt två månader sedan vi tränade sist så jag tror vi kan behöva komma igång igen, har förmodligen lagt oss till med lite ovanor båda två. Har inte märkt av några, men det är väl så det brukar vara? Fördelen med att det var så pass "länge" sedan vi tränade är att jag förmodligen lättare kommer kunna se vad som förändrats sedan våren, både bra och dåligt.
 
Vi har dessutom vår nästa tävling inplanerad om ett par veckor, kulkul! :D
 

Dagens djursjukhusbesök

2012-08-21 @ 11:52:41
Så ja, då var vi hemma från djursjukhuset igen! Tycker det är så ofantligt skönt att få gjort sånt här på morgonen, samma sak gäller med tävlingar. Den största fördelen med att Blezter går avd b måste nog vara att man blir klar tidigt, svårare blir det sen när vi hoppar avd a eller lite högre höjder. Men, den dagen den "sorgen". Haha
 
Åter till besöket: Blezter blev ordentligt genomkollad och var, precis som de andra gångerna, superfin. Väldigt jämn och fin i muskulaturen, bra rörlighet, spikrakt bäcken och ja - prima helt enkelt! Nacken var väldigt fin, rörligheten var hur bra som helst där.
Det enda som inte var i topptrim var de nedersta centimetrarna av deltamuskeln på höger sida. Han hade en minimal svullnad och ömhet (vi snackar om max ett par millimeter, fruktansvärt lite alltså) och Jeppe löste detta med ett tumtryck. Tydligen är det vanligt att sporthästar får problem med just deltan, exakt varför glömde jag faktiskt bort att fråga. För att deltan ska fortsätta vara fin ska jag kyla efter hårdare träning, därefter massera med arnika och till slut på med en yllefilt. Har tyvärr inget ulltäcke, så antingen får jag köpa det eller så får det helt enkelt duga med ett av alla andra täcken jag redan har..? Har visserligen funderat på att skaffa ett fleece med helhals så småningom, så han håller just halsen varm, men det får kanske vänta lite till.
 
I övrigt ska jag fortsätta precis som jag gjort, helt utan några förändringar. Hull, hårrem och muskulatur är alltihop väldigt fint, samt att Blezter är väldigt tillfreds med sig själv och tillvaron. Som Jeppe sa "det finns ingen anledning att förändra ett vinnande lag!"
Även om jag alltid är övertygad om att jag gör rätt med honom (såklart jag är, annars hade jag inte gjort på det viset) så är det skönt att få det bekräftat. Mycket beröm och positiv feedback blev det idag - härligt!
 
Nu är det bara att jobba vidare och helt enkelt bli så bra vi bara kan! :D
 

Djursjukhuset imorgon

2012-08-20 @ 22:03:15
Imorgon bitti styr vi bilen mot djursjukhuset för en liten check av Blezter. Som jag skrivit i veckan så har han aldrig känts bättre än vad han gör nu, men när vi bokade tiden för ett par veckor sedan krånglade nacken en del. Han var väldigt spänd, orolig med huvudet och jag ville helt enkelt kolla upp vad det var som spökade. Kan ha varit att han bara hade ett par dåliga dagar, men föredrar att åka in och kolla upp istället för att bara spekulera i saken. Han är trots allt inte den som brukar bråka eller fightas utan anledning.
 
Trots att han är super nu så är det ändå dags för den årliga kollen, därför behöll vi helt enkelt tiden. Vi får hoppas att han är lika rak och fin som vanligt, "alla" gånger vi varit där har han varit helt spännings-/låsningsfri i kroppen. Förutom de två punkterna i nacken då :)
 
 
 

Ett litet tips...

2012-08-20 @ 14:42:41
... till er med metallicboots från Catago. De trivs inte något vidare i tvättmaskin.
 

I behov av nya ridbyxor

2012-08-20 @ 09:00:00
Jag är i stort behov av nya ridbyxor då alla mina är i sönder på ett eller annat sätt, uppslitna och håliga lite var stans. Tycker tyvärr att det är så ofantligt tråkigt att köpa, tänk så myckat annat fint jag kunnat köpa till Blezter för de pengarna? Är väl så illa tvungen att dra ut på byxletarturné snart, hur surt det än är. För när byxorna är så tunna i skoningen att man kan se igenom dem om man håller upp dem mot ljuset, då börjar det bli dags att se sig om efter ett par nya.
 
Jag har letat runt en del på olika webshopar men tycks inte hitta något speciellt. Än så länge har jag snubblat över de nedan och är faktiskt mest inne på de från JH Collection. Mest att ha tills jag hittat ett par jag verkligen gillar, det kan ta sin tid det. Hade visserligen varit roligt att prova Animobyxorna med "klibb" vi knäna, fastän de inte är helskodda. Frågan är dock om de är värda priset...
 
 
Bildkälllor: Charlies Pikeur JH JW
 
Har ni några tips?

Söndag

2012-08-19 @ 18:43:25
Precis hela dagen har gått åt till stallet på ett eller annat sätt. Som jag nämnde för någon dag sedan har jag haft helgen i stallet, alltså alla fodringar och in-/utsläpp. Tycker det är så himla mysigt att gå runt där och pyssla, speciellt fodringarna tycker jag om. Hästarna blir så glada när man dyker upp för att fodra, framförallt på morgonen, och det är väldigt mysigt att höra alla hästarna tugga på sitt hö. Måste nog ändå vara något av det mest rogivande som finns?
 
För att återgå till dagens händelser så har jag och duktiga pappa fixat med den nya sadelkammaren i ganska många timmar. Var väl mest så att han skruvade och jag pekade, men ändå. Haha
Har funderat rätt mycket på hur man skulle kunna använda utrymmet på bästa sätt och måste säga att jag har lyckats klura ut det hela bra. Det var svårt (läs: omöjligt) att ta några bra bilder där inne så när vi kommit i ordning ordentligt kommer jag visa er en film på hur där ser ut!
 

Bangång

2012-08-19 @ 13:00:00
När jag åker ut som fotograf på hopptävlingar blir det ofta en hel del dötid mellan klasserna, framförallt under ponnytävlingarna. Mig gör det inte så väldigt mycket, för ofta kan bangången faktiskt vara roligare än själva tävlingen att kolla på. Måste därmot erkänna att den trygga läktarplatsen är myckte uppskattad när banan börjar krylla av skällande hundar, stressade föräldrar och förvirrade barn.
 
Förutom att underhållningsnivån kan vara ganska hög emellanåt finns där mycket kunskap att hämta, en del mer värdefull än annan. Är väldigt intressant att försöka lyssna på hur ryttarna och deras eventuella tränare planerar de kommande ritterna, framförallt när hinderna blir högre och svängarna svårare. Det kan vara svårt (eller snarare omöjligt) att höra vad en och samma ryttare säger under hela bangången men jag tycker nästan det är mer givande att slå sig ner vid någon av banan svårigheter och helt enkelt lyssna hur ryttarna tänker ta sig ann utmaningen. Har jag sen tur känner jag både igen ryttarna när de kommer in på banan och hur de tänkte rida, tyvärr lyckas jag sällan kombinera dessa två saker. Haha
 
Hur som helst, bangången kan vara oerhört intressant att se! Likaså framhoppning/framridning på de större tävlingarna.
 
Julahoppningarna på ÅPK 2011

Fodringsrutiner

2012-08-19 @ 09:00:00
Som det mesta här i hästvärlden går åsikterna kring foder och antal fodertillfällen isär något väldigt. Egentligen är det hela inget annat än en fråga om tid och resurser. I mindre eller privatskötta stall kanske hästarna inte kan fodras oftare än 2 gånger om dagen då deras ägare jobbar, medans man i större stall ibland har anställda som kan se till att hästarna fodras betydligt oftare.
 
Även om hästen är byggd för att äta omkring 20 h/dygn betvivlar jag att de hästar som fodras vid färre tillfällen per dag får några bestående men - förutsatt att de verkligen ges rätt foder såklart. För lite grovfoder med allt för många timmar emellan ger ofta en väldigt ledsen hästmage, precis som att överfodring ger en mindre glad häst. Lagom är bäst helt enkelt!
 
Hos "oss" fodras hästarna 3 ggr/dag och går på gräs året om. Tycker det fungerar väldigt bra för Blezter, även om det inte hade varit något fel i att få ytterliggare en fodring. Nu är det varken möjligt eller egentligen nödvändigt, men fel hade det inte varit. Vi som har egna hagar har även möjlighet att sätta upp en hösäck i hagarna under höst/vinter/vår då där inte är så mycket gräs, super! Hästarna står dessutom på halm, så deras tuggbehov fylls utan problem.
 
Hur fodras era hästar, och varför? :)
 

Struken

2012-08-18 @ 11:03:00
Dagens planer innehöll bland annat tävling för mig och Blezter, tyvärr föll dessa totalt i kras när jag vaknade och mådde ännu sämre än tidigare i veckan. Är inte den som brukar backa undan för sånt här, men jag var så fruktansvärt slut i kroppen när jag vaknade att det inte fanns en chans att jag skulle kunna hjälpa honom igenom banan idag. Är helt säker på att jag skulle satt oss i skiten mer än en gång, och det finns det ingen mening med. Speciellt inte när vi skulle göra vår debut i 1 m idag, där han hade behövt hjälp från mig. Höjden är inget problem, inte alls, däremot vet jag att där kommer in lite fler tekniska svårigheter i denna klassen som han hade behövt lite hjälp med. Väntar då hellre med att dra ut honom på det här tills jag vet att jag kan göra min del av det hela. Vi har absolut ingen tidspress, ingen alls.
 
Känns verkligen surt, för han har känts fruktansvärt fin i veckan. Han har verkligen börjat släppa igenom i i hela kroppen nu och jag känner stora framsteg från dag till dag. Fina häst!
 

Vattenkoppsproblem

2012-08-18 @ 10:00:00
Som ni säkert förstått har Blezter flyttat till en ny box, och denna gången till en helt annan del av stallet. Den nya är både lite större och ljusare än den förra, plus att han har två öppningsbara fönster han kan stå och kolla ut igenom. Står dessutom precis vid en dörr, så luft kommer det inte bli något problem att fixa i alla fall haha!
 
Boxen har även en vattenkopp, men eftersom jag inte riktigt litade på att han skulle dricka ur den köpte jag en balja att ha vatten i. Tycker bra mycket bättre om att ha vattnet i spann/balja så man kan se hur mycket de dricker, så även om jag vetat att han förstått sig på vattenkoppen hade jag skaffat en balja ändå.
 
Tyvärr har han inte riktigt greppat hur den fungerar. Jag trycker upp vatten till honom och när jag kommer nästa dag är det slut och vattenkoppen tom. Han är inte det minsta rädd för pysandet, det har jag kollat, däremot kan problemet ligga i att han är så pass försiktig och "känslig" i mulen och därför inte vill trycka. Tur att han har baljan i alla fall, även om han var lite rädd för den till en början ;)
 
Är det någon annan som har ett liknande "problem"?
 

Svettersättare

2012-08-17 @ 09:00:00
Under Falsterbo Horse Show delade de olika foderleverantörerna ut massvis med prover på både det ena och det andra, alla med mer spektakulära tillsatser än sina föregångare. Min uppfattning var att desto konstigare namn på tillsatserna, desto dyrare var fodret. Minst sagt så skulle allt vara så jäkla märkvärdigt det bara gick, och detta från majoriteten av leverantörerna. Kanske är det så att man använder ungefär samma system när man registrerar ett varumärke som radannonser, att man betalar per bokstav? I så fall kan jag verkligen förstå varför priserna låg där de gjorde. Haha
 
Jag tycker i alla fall att KRAFFT gjorde en väldigt rolig grej av det hela då de valde att sälja/dela ut "svettersättare" till de förbipasserande. Som ni ser på flaskan var det inget annat än vanligt vatten (H2O), men jag måste ge KRAFFT tummen upp för deras uppfinneserikhet! Viktigt att ha tillräckligt mycket självdistans att man kan skämta såhär, både om sig själv och branschen i helhet. Kan även tillägga att det var väldigt gott vatten ^^,
 
 

Torsdag

2012-08-16 @ 22:41:55
Jisses vad slut jag är i kroppen! Har legat med feberfrossa så gott som hela natten, jobbat och sen hoppat Blezter. Som grädde på moset har det varit extremt varmt idag, såhär lagom till att sommaren börjar ta slut liksom. Wie!
Ännu mera jobb väntar i morgon och i helgen har jag bla helgen i stallet.
 
Hoppningen idag gick stundvis bra. Jag la hinderna lågt men slängde istället in en vattenmatta för att se vad han tyckte om det, han har trots allt inte hoppat det på ett tag. Men där var det ingen reaktion, förutom överdriven glädje och full rulle. Provade även på att hoppa kombination, dock tog han det som studs, och detta fastän jag hade runt 7,5 m emellan a och b. Tidigare har han blivit lite osäker när där kommit ett hinder så snabbt efter och antingen brutit ut eller hoppat spänt. Johan har hjälp massa med detta och sist vi hoppade det var det utan minsta lilla problem men idag var det lite svårt igen, fast tvärtom då. Idag tog han som sagt det som studs, och jag hade inte mycket att säga till om. Till slut fick jag honom att hoppa det med ett galoppsprång emellan, men lätt var det inte vill jag lova.
I övrigt var han fruktansvärt fin idag, känns verkligen som om han börjat släppa nu :D
 

Blezters nackproblem

2012-08-16 @ 08:09:00
Får ofta frågor om vad det egentligen är för "fel" på Blezters nacke, både från nyanlända läsare och folk jag träffar ute i det verkliga livet. Det är svårt att förklara det hela kort på ett sådant sätt så alla verkligen förstår vad jag menar, men jag ska göra så gott jag kan!
 
Blezter har alltid haft en förmåga att lägga huvudet lite på sned i ridningen. Mulen tippas åt höger och öronen/övre delen av huvudet går åt vänster. Han reds inte speciellt mycket som treåring (sommar- och vintervila, plus en väldig massa småvilor) och vi kom faktiskt inte igång på riktigt förrän vi flyttade hem honom till Billesholm, när han var 4 år.
 
Svårt att hitta en bra bild, men här ser ni iaf lite av hur han tippar.
 
Under sommaren började han tippa huvudet mer och mer och det var svårt att få honom att ta stöd på högertygeln. Var rädd att det var något problem i munnen, trots att han inte visade minsta tecken på obehag vid tränsning eller liknande. Bokade tid hos tandläkaren Nina Lundgren (fruktansvärt duktig!) men då Blezter drog på sig en sårskada, och timmarna därpå även lymfangit, lades fokuset istället på att få benet bra. Vi blev rådda att vänta lite med munnen tills benet såg bättre ut, vilket vi också gjorde. Det gick väldigt mycket upp och ner med benet och vi har både röntgen, flertalet akutbesök, ultraljud, en veckas inskrivning på djursjukhuset i bagaget.
 
Tror det var någon gång i oktober som vi bestämde oss för att boka en ny tid för tandkollen, trots att benet fortfarande inte var bra. Munnen såg kalasfin ut, vilket vi fick mycket beröm för. Eftersom vi inte fann något fel där fortsatte Nina känna lite var hon kunde komma på och upptäckte då att han hade vissa svårigheter att ställa nacken/titta åt vänster. Detta var utanför hennes område och vi skickades därför ut på fys för vidare undersökning, till Lars Jeppson, som även han är väldigt duktig. Jeppe fann två stora spänningar i nacken på honom, precis bakom öronen. Han kände igenom resten av kroppen, men där var Blezter helt prickfri. Blev rekomenderade att massera med Arnika, stretcha, ta bort havre och betfor från foderstaten samt att han skulle hållas igång varje dag. Råddes även att prova på spikmatta och möjligtvis Dyon the Difference.
 
Blezter med spikmatta. Förvärrade spänningarna, förmodligen pga trycket den ger i nacken.
 
Anledningen till spänningarna var att han har lite för mycket i huvudet, att fullblodet i honom slår igenom helt enkelt. Fick han då inte utlopp för allt bildar han spänningar, alltså beror dessa inte på att han blivit felriden på något sätt, vilket jag frågade flera gånger om. Var så fruktansvärt orolig att jag gjort något fel men Jeppe försäkrade mig om att så inte var fallet utan snarare tvärt om, att han tack vare min ridning sluppit låsningar.
Det fanns också risk att han inte trivdes med det tryck ett vanligt träns ger i nacken, och att det då förvärrade spänningarna. Under flera månader avverkade vi allt på marknaden, och då menar jag verkligen allt. Spikmatta, massage, stretching, Back on Track, Dyon the Difference - you name it. Var helt förtvivlad över att ingenting tycktes fungera, men till slut hittade jag den perfekta kombinationen: stretching, BoT och the Difference.
 
För att hålla spänningarna i schack:
- Foderstat fri från havre och betfor, äter istället vetekli och Hippo Top Müsli.
- Stretching varje dag, två gånger om dagen.
- Back on Track-luvan plus fårskinnsludd på under ett par timmar varje dag.
- Använder endast Dyon the Difference-tränset.
- Mycket motion, plus (som vanligt) så mycket utevistelse som vanligt.
Till vintern kommer han förmodligen få gå med halstäcke, för att hålla nacken varm.
 
Blezter innan ett ridpass; stretchad och med BoT samt the Difference på sig.
 
Än är vi inte i mål, även om vi är på god väg. Tror att jag äntligen har funnit balansen mellan allting, vad som är tillräckligt och hur jag ska ta mig an honom under de dåliga perioderna. Förhoppningsvis kommer han bli av med spänningarna helt, möjligt att de kommer behöva underhållas, men att han inte kommer ha några problem. Det återstår att se om han kommer kunna gå med vanliga träns, är för tillfället dock tveksam till det.
 
Är det något mer ni undrar över är det bara att fråga så ska jag förklara så gott jag kan! Och bara så ni vet; detta var den korta versionen... Haha

Kvällstur och framtidsfunderingar

2012-08-15 @ 22:48:37
Idag tog jag och Blezter en lugn och mysig kvällstur, skogen var det som gällde då såklart. Red väldigt slappt och mest i skritt, men det var utan tvekan mysigt! Satt och filosoferade på allt mellan himmel och jord, diskuterade allmänna framtidsplaner med Blezter, att det är kasst att det börjar mörkna så pass tidigt nu och ja, allt möjligt helt enkelt. Han är en mycket god lyssnare den där hästen!
 
Just det här med vad man ska syssla med i framtiden är inte lätt, men jag tror jag har börjat få ett litet hum om vad jag vill göra, åtminstone var jag ska befinna mig om ett år eller så. Kommer väl hinna ändra mig lika fort igen men om jag ska vara ärlig är detta något som funnits i bakhuvudet rätt länge. Är dock fruktansvärt mycket som ska klaffa, men om jag får ihop det så skulle det verkligen vara en dröm som går i uppfyllelse. Tar ett tag till innan jag ens kan börja dra igång det, men att försöka sätta ögonen på målet är åtminstone en bra början :D
 
Bild från förra sommaren

Dålig kvalité, eller dålig skötsel?

2012-08-15 @ 13:00:00
 
Kvalité, både vad gäller läder och annat, är något som jag upplever diskuteras mycket på bloggar. Billigare produkter får ofta ta emot hårda smällar från skribenterna medans de dyrare höjs till skyarna för sin oslagbara hållbarhet. Frågan är om de dyrare saker verkligen är så mycket mycket bättre, eller om de helt enkelt sköts på ett helt annat sätt? Kanske är det även så att det sitter i huvudet på oss att dyrare är bättre?
 
När man köper ett träns, schabrak eller ett par benskydd att ha som "slit och släng" bryr man sig sällan om att ta vidare bra hand om dessa. De får utstå väder och vind följt av minimal skötsel. De går (av förklarliga skäl) i sönder efter ett kort tag och hamnar inom kategorin för "billigt skit". Jag ska erkänna att jag själv haft en del såna saker förr, främst schabrak som fått utstå både det ena och det andra. Visserligen var många av den billigare varianten men jag är säker på att de hållit betydligt bättre om jag bara skött dem rätt.
 
Mina läderprodukter har jag däremot alltid varit väldigt noga med, och det äldsta av mina nuvarande träns köpte jag vid 11 års ålder - alltså för hela 8 år sedan. Detta träns var av den billigare varianten (tror jag gav runt 100-lappen för det, ink tyglar) och det har alltså hållit i 8 år, tack vare att jag tagit hand om det. Självklart märker jag skillnad mellan Dyon och dessa "märkeslösa" billighetsträns, det kan jag inte förneka, men så stor skillnad är det trots allt inte. Missförstå mig inte, jag älskar verkligen mitt the Difference, men det är tveksamt att man verkligen får mycket mer kvalité för de tusenlapparna.
 
Rent krasst räknat så måste mitt Dyon the Difference hålla i 280 år till för att vara lika prisvärt som det jag köpte för 8 år sedan, förutsatt att det billiga tränsets liv tagit slut nu. Desto äldre det blir, desto längre måste Dyon hänga med. Tror ni det håller? Haha
 
Efter varje ridpass torkar jag av lädert med Stübbens Glycerintvål, absolut bäst om ni frågar mig. Emellanåt kommer det även lite läderfett, dock föredrar jag att enbart torka över med glycerintvål.

Finbesök

2012-08-15 @ 09:00:00
Fick för någon dag sedan finbesök i sadelkammaren. Det är visserligen inte speciellt ovanligt att han vill komma in och hälsa på, men jag tycker fortfarande att det är himla sött. Nyfiken i en strut!
 

Fina häst!

2012-08-14 @ 23:14:16
Jag har spenderat de senaste dagarna med feber, antingen jobbandes eller däckad här hemma. Har med andra ord inte mått sådär väldans bra, och igår kväll var jag så långt ifrån på topp man bara kan vara utan att faktiskt ligga för döden. Blezter fick därför vila och jag mådde så fruktansvärt dåligt över det. Fy vilken ångest... (För er som inte vet: B får inte stå något pga nacken). Kunde verkligen inte rida, var så slut i hela kroppen att jag var tvungen att sätta mig ner mitt under rykten och vila. Han blev iaf ompysslad och fick stå ett par timmar med BoT och fårskinnsludd samt stretcha igenom hals/nacke, var trots det riktigt orolig över hur han skulle vara nästa dag.
 
Idag fick han stå ytterligare ett par timmar med ovan nämnd kombination, följt av ett pass på banan. BoT-luvan var på under hela ridpasset och han kändes väldigt fin! Lite spänd i nacken men med handfull av tålamod slappnade han av och sökte sig väldigt fint neråt. Kunde tom lägga ner honom en del i galoppen och hålla form och bärigheten där i både fattningar och avbrott. Just det faktum att han nu har styrka nog att kunna göra det är helt fantastiskt roligt! Det är vid dessa tillfällen jag verkligen förstår hur grym han är. Älskade, älskade vän!
 
Arkivbild

New in

2012-08-14 @ 22:55:37
Igår åkte jag och mamma halva Skåne runt (eller det kändes så just då haha) för att hitta saker till mig, Blezter, box och sadelkammare. Jag fick i stora drag med mig det jag skulle och förhoppningsvis fyller allting sin funktion. Sakerna till den nya boxen och sadelkammaren får ni se när allting är i ordning, förhoppningsvis till helgen, även om jag betvivlar att det är överdrivet intressant att se ;) Haha
 
På Hööks blev det en ny tävlingströja, modellen Olympia Exclusive. Har letat i evigheter efter en ny skjorta men inte lyckats hitta den där perfekta som det skriker Frida om, även om jag har en bra bild i huvudet av den. Har kollat in denna tröja sedan den kom ut, och eftersom jag än så länge inte hittat den där perfekta så slog jag till nu. Invigs på nästa tävling! (den är btw marinblå, syns dåligt på bilderna)
 
En flaska av det tveklöst bästa schampot - Fieblings Horse Saloon - fick följa med hem, samt ett pälsglans kallat Dreamcoat. Har tidigare använt Foxfire men tycker det känns lite som att det ibland lägger sig "utanpå" på något sätt, så vi provar något nytt. Ligger lite över Foxfire rent prismässigt men eftersom jag bara använder det i svansen (stort tabu att ta på kroppen) så det räcker länge. Om det är bra vill säga, annars åker det direkt i soptunann. Haha

Bilder från fölvisningen

2012-08-12 @ 17:46:54
Här kommer det ett gäng bilder från fölvisningen tidigare i veckan! Bättre sent än aldrig.
För er som undrar (eller hade kommit att undra, nu berättar jag ju haha) är det ett stoföl e Sir Oldenburg - Master, om jag minns rädd är hon född i maj.
 

Jag skojade, jag skojade...

2012-08-12 @ 07:00:00
Ja, för er som inte förstod det så skämtade jag igår. Självklart har jag inte målat Blezters nya box rosa! Dels så tycker jag det ser hemskt ut och dels finns det inte en chans i världen att stallägaren hade gått med på det. Tror dessutom Blezter hade blivit lite ledsen om vi målat den rosa ;) Haha!
 
Måste ändå påpeka att mina skills var relativt höga denna gången! Haha
 
Btw, av någon anledning funkar det inte att godkänna några kommentarer just nu, har även hört att det ska vara problem med att posta dem...

Gammelrosa box

2012-08-11 @ 11:53:51
Visst blev det fint?! Tror Blezter kommer trivas som fisken i vattnet i sin rosa box! :D

Grymt pass!

2012-08-10 @ 17:54:40
I förrgår hade jag och Blezter ett av de absolut bästa passen på länge! Red för första gången (tror jag?) sedan maj i dressyrsadeln, och han kändes så himla fin!
 
Inledde med lite vanligt skrittarbete; serpentiner, förflyttningar och volter. Gick vidare till traven och hade tempo och rytm i tanken, samt att han verkligen skulle vara framme till handen hela tiden. Kunde utan några större problem ställa honom lite försiktigt åt vänster, även flytta honom lite för skänklarna. Massvis med tempoväxlingar som gav honom ett härligt swung i steget.
Galoppen var till en början inte fullt lika bra som traven men efter ett par tempoväxlingar och avbrott/fattningar så gick även den väldigt bra. När jag travade av honom kunde jag lägga ner honom till viss del i båda varven, såklart långt ifrån helt och hållet, men det är på god väg! Passet i helhet var både kort och väldigt basic, men attans så bra! :D
 
 
Såhär snygg var dressyrkungen!

Torsdag

2012-08-09 @ 20:30:11
Känns som det mest har blivit en massa farande fram och tillbaka idag, fast bra har det varit ändå. Har bla hunnit med jobb, skräckfilm med läger/stalltjerna, kolla och fota dressyrträningarna samt fixa med min lilla häst. Har såklart hunnit med en hel del däremellan också, haha ;)
 
Planen inför imorgon är fortfarande lite osäker, men jobb är åtminstoen spikat. Därefter får vi helt enkelt se hur det hela blir.
 

Hur det ligger till. Typ.

2012-08-08 @ 15:02:00
Jag tror inte någon av er lyckats missa det faktum att jag varit lite frånvarande här till och från den senaste tiden. Anledningen till det är inte att jag saknar en ledig stund, inte heller att jag fattas något att skriva om. Ska sanningen fram har jag undvikit bloggen så mycket jag kunnat under den senaste tiden.
 
Jag har inte lyckats sätta några av mina tankar och känslor i ord, inte heller velat göra det. Det finns så fruktansvärt många faktorer som spelar in i att jag känner som jag gör, eller kanske inte gör. Jag vet helt enkelt inte, och för mig finns det ingen vinning i att blotta mitt innersta här, på en öppen blogg. För min del kommer det inget positivt ur att kräka av mig allt, snarare är det så att jag har att förlora på det. Det har helt enkelt känts bättre för mig att backa av lite härifrån, försöka andas och samla tankarna. Dessutom har jag haft en sån enorm skrivarkramp så ni anar inte.
 
Jag kommer uppdatera så mycket jag vill och kan i framtiden, alltså är det inte tal om någon direkt bloggpaus från min sida inte. Jag hoppas att ni fortsätter kika in och peppa mig precis som vanligt!
 

Hemma från fölvisningen

2012-08-07 @ 17:24:37
Yes, en del av dagen har spenderats på fölvisningen ute i Gångvad. Innan dess var det såklart knoppning och polering från topp till tå som gällde (note: fölman är inte kul att knoppa)! Var lite väl mycket krut i donnan som skulle visas idag, annars gick det fint!
 
 
e Sir Oldenburg - Master
 
Jag ska alldeles strax stick upp till stallet, får se vad jag hittar på med Blezter idag! :)

Trött bebis

2012-08-07 @ 09:00:00

Måndag

2012-08-06 @ 20:46:47
N ikväll har vi varit och hälsat på släktingar/vänner till familjen, och såklart deras lilla föl! Ett sto e. Sir Oldenburg - Master som ska visas på fölvisningen imorgon. Kommer självklart hänga med dit, med kameran i högsta hugg!
 
Ska alldeles strax bort till stallet och rida Blezter en runda, tror faktiskt att dressyrsadeln åker på idag! Blir väl inget superhårt pass, mest försökta kolla igenom lite. Får kanske börja vänja mig lite vid dressyrsadeln igen också om vi ska komma ut på några tävlingar så småningom. Haha

Fler bilder

2012-08-06 @ 11:26:34
Ytterligare några bilder som Malou tog i lördags, tack så mycket! :D
 

Smakprov från igår

2012-08-05 @ 23:13:09
En av bilderna Malou tog igår, fler kommer! :D

Resultat från Perstorp

2012-08-04 @ 16:45:25
Vet inte riktigt vad jag ska säga om dagen, men nöjd, det är jag inte.
 
Han kändes lite slö och off på framridningen och jag fick inget riktigt go i honom. Att där var väldigt många hästar inne kan ha påverkat en hel del då han både ogillar möten och är lite bakskygg, ingen höjdare alltså. Om jag säger att det var skönt att komma in i lugnet på framhoppningen, så kan ni tänka er hur stressat det kändes inne på framridningen..? Haha
 
Tycker han hoppade fint inne på framhoppningen, väldigt okompicerat, runt och lugnt hela tiden. Väl inne på banan funkade det inte, vet egentligen inte riktigt vad som gick fel men jag fick ingen bra känsla över huvudtaget. Allt kändes tungt och framåt/neråt. La honom tillräckligt bra för att han skulle klara hinderna, trots det lyckades han peta ner två bommar. Första rivningen lägger jag helt på honom och hans slarv, den andra var faktiskt mestadels hans fel och kanske lite mitt. Lägger sällan skulden på hästen, men detta var hans röra. Jag vill så gärna hjälpa honom så mycket jag bara kan, kanske lite för mycket? Johan är på mig om att jag måste låta honom ordna upp sin egen röra, vilket jag håller med om, men det är så svårt. Curlingkvasten måste helt enkelt hamna i garderoben, och det snart.
 

Bra känsla inför imorgon

2012-08-03 @ 22:33:03
Idag begav jag och Blezter oss ut på en tur i skogen, hur mysigt som helst! La mycket fokus på att han skulle vara kvick för hjälperna på alla sätt och vis, inte för att han brukar vara speciellt svår med det. Massor med övergångar gjorde vi innan han fick galoppera på lite mer, övergångarna resulterade i ett härligt go i alla gångarterna. Tog halvhalterna super och visade verkligen sig från sin bästa sida!
Han kändes verkligen jättefin idag, så det känns väldigt bra inför imorgon. Ser jag bara till att väcka upp denna känslan igen så tror jag det kommer bli super! :D
 
Allt är packat och fixat inför imorgon, supergött!

Inför morgondagen

2012-08-03 @ 14:38:18
Ikväll ska Blezter ridas, badas och sakerna putsas. Imorgon är det nämligen dags för tävling i Perstorp där vi ska hoppa en 90. Tror jag har bestämt vad vi ska ha på oss, däremot har jag lite problem med att bestämma om han ska vara knoppad eller ej. Tycker han gör sig bra i både knoppad och utsläppt man men kan tänka mig att det blir snyggare med luvan om han är knoppad. Jisses vilka i-landsproblem jag har! Haha
 
Har checkat startlistan inför morgondagen för att försöka planera hur tidigt vi behöver köra. Förhoppningsvis kommer vi köra ifrån stallet vid 7:45 och landa framme i Perstorp vid 8:30. Lastar ut och går banan i lugn och ro för att sedan vid 9-tiden rida fram. Startar som nr 20, alltså närmre halv 10-tiden.
 

Gårdagens inköp

2012-08-03 @ 11:50:52
Detta är alltså vad jag fick med hem i "hästväg", dock kommer egentligen bara en av sakerna från ridsportsavdelningen haha! Just bland ridsporten fanns det precis lika mycket saker som vanligt att välja på, tyvärr inte speciellt mycket som jag gillade eller behövde. Hittade ett par pikéer jag hade kunnat tänka mig, tyvärr var stl 46 den minsta som fanns kvar, haha!
 
Fårskinnsinlägg till senskydd. Har inte riktigt bestämt om de bara ska användas hemma eller någon tävling med, men förmodligen kommer de inte få följa med ut på tävling. Han har så pass tunna ben att det finns risk att det blir alldeles för mycket där nere (rent estetiskt då alltså), så vi får se.
 
Marinblå tröja i fleece/funktionsmaterial/något annat. Köptes bland skidkläderna och kommer bli perfekt till min vita KL-väst i höst/vinter!
 
Brunt läderskärp som ska användas på tävlingar. Tycker det är så jäkla snyggt att rida med skärp som detta, gärna ska man ha en blaffig klocka med! *.* Haha (sen att jag trodde jag var bredare än vad jag egentligen var och att det är 1-2 dm för långt behöver vi inte nämna...)

Ullareds-trip

2012-08-02 @ 22:57:04
Idag var det minsann Ullared som stod på schemat! Kom inte hem med överdrivet mycket därifrån, men det som jag köpte är jag väldigt nöjd med! Blev en endaste sak till Blezter, resten var faktiskt till mig. Kan ärligt säga att det aldrig hänt att han eller Daffan fått färre saker än jag, men någon gång ska väl vara den första? Haha
(och ni får minsann vänta tills imorgon med att se vad jag köpte till honom)
 
 

Parallell väg

2012-08-02 @ 12:00:00
Vi har väldigt nära till skog och mark, dock måste man korsa en väg för att komma till ridvägarna. Även om det bara är en 50-väg så har folk en förmåga att trampa på väldigt mycket mer än så, och den parallella vägen är därför guld värd! Stallägaren har anlagt denna så vi ska slippa rida längs vägen, så det enda vi egentligen behöver göra är att rida rakt över. Som sagt, guld värd!
 

Ullared!

2012-08-02 @ 09:00:00
Idag kommer jag hålla till uppe i Ullared, på Gekås då alltså. Jag har ett par hästsaker jag ska hålla utkik efter, men vi får se hur mycket som följer med hem. Det är inte så att jag är i akut behov av något alls, däremot har jag ett par saker som skulle vara väldigt bra att ha. Hur som helst, uppdateringen kan bli lite si så där under dagen, men jag tror ni har räknat ut det redan ^^,
 
Förra årets Ullareds-shopping

Loma idag

2012-08-01 @ 22:14:59
Som sagt red jag Loma en runda idag, och ordentligt med fräs var där i henne. Vi blev rätt svettiga båda två, dock var nog hon värst haha
 
 

Skogstur

2012-08-01 @ 21:54:38
Idag blev det en lite kortare busrunda med Blezter i skogen, verkligen pigg häst! Skötte sig bra förutom en tvärnit han la in i galoppen, av vilken anledning förstod jag verkligen inte. Har ridit på den vägen minst tusen gånger och allt såg precis likadant ut som vanligt, men antagligen såg han något livsfarligt. Kan även tillägga att han höll på att skita ner sig när han fick syn på ett litet träd där solen lyckades ligga på när det i övrigt var skugga. Jisses, vilken tuffing! Haha
 
Bild från september-11, dagen innan han skadade sig. Måste säga att han biffat på sig en massa sedan dess!

Smakprov

2012-08-01 @ 12:08:00
Jag kom nyss hem efter att ha ridit Loma en runda och ska nu ta och springa ett varv med dammsugaren innan jag drar vidare till nästa stall. Får gäster ikväll, så det kan vara en fördel om det är lite rent och fräscht här hemma haha. Vi hörs senare idag, alternativt imorgon!
 
Smakprov från idag, fler kommer när jag har tid :)

Mot Loma!

2012-08-01 @ 09:45:00
Nu är det dags att bege sig till grannbyn för att rida Loma en runda, får hoppas på att hon är lika fin som de andra gångerna! Jag vet inte riktigt vad som står på schemat, men det blir väl lite dressyr skulle jag tro :D
 

19 år

2012-08-01 @ 08:00:00
Idag fyller jag 19 år. Helt, helt galet att jag redan är så gammal...
 

RSS 2.0