Myror i brallan

2013-01-27 @ 13:59:18
Skrev ett inlägg när jag kommit hem från jobb igår men tyvärr glömde jag trycka på "publicera", haha! Har nog faktiskt aldrig hänt innan, men det ska visst finnas en första gång för allting.
 
Allting flyter *peppar peppar* på väldigt bra med Blezter, även om han emellanåt har ordentligt med myror i brallan. I och med all överskottsenergi han lagrat upp under dessa månader så blir han lite extra känslig för det allra mesta, men det som märks av mest är hans mötesrädsla och bakskygghet. Med andra ord uppskattar han inte riktigt när andra hästar rör sig fortare än skritt när vi är i ridhuset samtidigt, då kastar han sig och försöker nio av tio gånger gömma sig bakom mig...
 
Ska så småningom komma igång med tömkörning och hoppas att det kan hjälpa en del, har även planer på att ta ett par lektioner i Akademisk Ridkonst. Jag är väldigt oerfaren inom AR men har en i stallet som sysslar mycket med det och dessutom ska vara väldigt duktig, så det kan bli spännande att prova på! 
 

Framtidsplanering

2013-01-22 @ 11:41:43
Både idag och igår har jag försökt att planera lite inför framtiden, och jag kan för första gången på väldigt länge säga att jag känner mig pepp på det som komma skall. Innan studenten kände jag mig smått panikslagen över vad fasen jag egentligen skulle göra av mitt liv, jag visste verkligen ingenting, och den känslan har hängt kvar väldigt länge. Om vi nu ska vara helt ärliga så kände jag mig så jäkla värdelös efter studenten, för alla de år jag spenderat i skolan betydde väldigt lite ute i det riktiga livet, om ens något alls.
 
Jag har funderat på vad jag egentligen vill göra under ett bra tag och känner mig väldigt säker på detta, nu gäller det bara att sparka mig själv tillräckligt hårt och se till att jag vågar. Jag måste våga ge mig ut, tro på mina egna förmågor och helt enkelt bara sluta vara så himla rädd. För ja, jag är rädd. Jag är fullkomligt skräckslagen av tanken på att sätta fötterna på oprövad mark, men det känns som att det börjar bli dags nu. Utan att behöva göra en direkt hänvisning till det där irriterande ordet folk säger innan de gör fullkomligt livsfarliga och idiotiska saker, så lever man faktiskt bara en gång.
 
Utan att avslöja allt för mycket kan jag säga såhär: om allt går som jag vill att det ska så kommer jag och Blezter ha lämnat Sverige innan årets slut! :D
 

Buse

2013-01-21 @ 18:57:15
Provade att gå en runda på gräsbanan med Blezter idag, men det funkade inget vidare om man säger så. Han hoppade runt, drog, knuffades och försökte resa sig ett par gånger - med andra ord var han i princip så långt ifrån sitt vanliga jag som han bara kunde komma. Under alla de år jag haft honom så tror jag aldrig att han uppfört sig så faktiskt, så jag blev minst sagt lite chockad.
 
Hade detta hänt när han varit frisk hade jag utan tvekan fortsatt att gå där tills han kunde uppföra sig, men eftersom han inte får springa/busa så fick jag helt enkelt gå upp till ridhuset. Hämtade en kedja för säkerhets skull, men den var (turligt nog) helt överflödig. Passade på att göra några enkla "ledarskapsövningar" eftersom han varit lite ur fokus tidigare, och allting fungerade som det skulle. 
 
I efterhand kom jag på att han alltid brukar få gå lös och beta när vi går ner på gräsbanan, så antagligen var det tanken på det som gjorde honom sådär galet överlycklig. Dessutom blåste det en del, plus att han har en väldig massa överskottsenergi så det hela var kanske egentligen dömt att misslyckas haha
 
 
 

Måndag

2013-01-21 @ 13:26:52
Då var det måndag igen!
 
Var uppe i stallet tidigare i morse och släppte ut Blezter i hagen plus lite sällskap till honom, han klarar sig egentligen bra själv men det känns ändå bättre att han har någon i närheten. Dessutom hade dessa hästarna ätit upp sin frukost och ville mer än gärna ut, så det kändes som en win-win det där.
 
Därefter har jag spenderat tid med första säsongen av Gossip Girl. Nu när sista säsongen avslutades för någon vecka sedan är det dags att börja om igen känner jag! Haha. Har även trotsat min telefonrädsla och bokat en tid för skoning, good work there mate! :D
 
Ska strax upp till stallet igen och fixa med världens absolut vackraste häst (åtminstone i mina ögon), vädret är helt underbart så vi kanske kan ta dagens promenad nere på gräsbanan? Det skulle dessutom bli fint väder till helgen har jag hört, kanske kan jag be mamma att ta några nya bilder på mig och Blezter! Om jag inte är helt fel på det så tror jag att de senaste är från i somras, illa!
 

Bästa kombon

2013-01-20 @ 15:00:00
 
På bilden ovan ser ni två av de saker jag använder för att göra Blezter fin(are). Hela hästen (utom huvudet) tvättar jag noggrant med Fiebling's Horse Salon Aloe Vera- schampo som jag tycker är det absolut bästa, utan någon som helst tvekan. Det är väldigt skonsamt mot både päls och hud, gör ordentligt rent och luktar dessutom gott!
 
Svansen prepareras ordentligt med DreamCoat som är det bästa pälsglans jag provat, till och med bättre än TIB ska ni veta! Luktar svagt av citron och svansen håller sig fin väldigt länge, även om det är regnigt och tråkigt väder ute. Pälsglans tar jag aldrig på kroppen utan där är det rykt som får göra sitt till!

Rundvisning

2013-01-20 @ 09:00:00
Här har ni den efterfrågade rundvisningen!
 

Helgen

2013-01-19 @ 14:00:00
Denna helgen består mest av häst, för ovanlighetens skull liksom!
 
Idag är det utsläpp av Blezter, insläpp av alla och funktionär i Åstorp under kvällen som gäller. Regionala och nationella tävlingar är det under helgen, och jag kommer som vanligt vara placerad på banan. Lätt bästa stället att befinna sig, även om insläpp är helt okej det med!
 
Imorgon är det Åstorp hela dagen och så klart stallet när tävlingarna är över. Mycket mer än så finns det inte tid till på en helg faktiskt, haha.
 

Trekombination

2013-01-19 @ 09:00:00
Första gången Blezter hoppade en kombination var på en träning i våras, tyvärr förstod han inte riktigt hur han skulle ta sig an den och blev därefter lite osäker. Bröt ut, hoppade stillastående och var bara allmänt förvirrad. Den var inte uppbyggd på något konstigt sätt alls, men eftersom han inte alls var van att där kom ett andra hinder direkt efter det första så blev han väldigt vilsen. Till saken hör också att Johan trodde vi hoppat det innan och att jag trodde han visste att vi inte hade det.
 
När vi kom fram till att han inte visste vad han gjorde så byggde Johan om kombinationen lite för att förenkla det ännu mer och träningarna därefter fortsatte vi att träna på de enkla kombinationerna. Ett par veckor senare så hoppade vi igenom en trekombination hur finns som helst, och jag minns fortfarande känslan. Grymt! :D
 

Skydd i hagen

2013-01-18 @ 18:32:18
Blezter går sedan ett par dagar tillbaka med skydd i hagen och kommer göra ett tag framöver. Vet inte hur länge jag kommer behålla dem på, men åtminstone tills dess att han är helt igång. Känns som att risken för att han ska slå sig åtminstone är lite mindre när han får röra ordentligt på sig, även om det inte finns några som helst garantier för att han håller sig frisk för det.
 
Tidigare idag hade han (eller haggrannen) dragit ner översta tråden, vilket jag upptäckte när jag kom ut för att hämta in Blezter. När jag fick se tråden blev jag fullkomligt kall inombords, något hårt och väldigt tung knöt sig i magen på mig och jag det enda jag tänkte var "nej, inte igen... nej nej nej!". Grannen var helt oskadd vad jag kunde se (han ville hellre gå runt och lukta mig i rumpan än att låta mig undersöka benen) och Blezter hade minimalt med värme i ena hasen plus ett litet ytligt märke. Om värmen (eller märket) har något med tråden att göra är omöjligt att säga, ibland är hästars ben bara olika temperaturer helt utan anledning. Han var åtminstone väldigt pigg och glad, samma sak när jag var där uppe i eftermiddags. Usch nej, vad rädd jag blir när sånt händer!
 
 

Min älskade

2013-01-18 @ 14:58:37

Lugn stallmiljö

2013-01-18 @ 09:00:00
För mig är det väldigt viktigt att stå i ett stall med en lugn stallmiljö, både för mig och min häst. När jag kommer till dit vill jag kunna slappna av, njuta av lugnet, prata med trevligt folk och bara ha det bra. Därför är högljudda människor, bråk, stress, oroliga hästar och bankande i boxdörrar något av det värsta jag vet. 
 
Jag tänkte på det när jag hade stallet i helgen och hade ansvar för alla fodringar och in-/utsläpp, vilket lugnt stall vi faktiskt står i. Över 20 hästar bor under samma tak, ändå är det sällan som det är orolig eller stökigt. Det är bara vid fodringarna som hästarna då och då kan smälla till med en hov i boxväggen i väntan på mat, men vad gäller utsläpp så står de allra flesta snällt och väntar på sin tur. 
 
Jag tror att det dels kan bero på att stallet är uppdelat i 2 gångar + ett litet stall i logen, men även att hästarna får lite avskildhet då de inte har någon direktkontakt med hästen bredvid. De ser i regel bara de som står i raden mittemot och slipper därför bråka eller "försvara" sin mat mot hästen som bor sidan om. 
 
Hur är det i era stall?
 
Hästarna i den vänstra raden har dessutom öppningsbara fönster att titta ut genom.

Film: sadelkammaren

2013-01-17 @ 19:00:00

Torsdag

2013-01-17 @ 14:44:11
Vädret är bra mycket mildare idag än vad det var igår och jag kan säga som så att det inte är mig emot direkt. Blezter verkade himla nöjd över att få stå och njuta i vintersolen ett par timmar i förmiddags, inbäddad i sitt vintertäcke och med en höpåse framför sig. Finns inte mycket mer att säga än att det var en väldigt nöjd och glad häst jag hade där ute i hagen! 
 
 
Jag ska upp till stallet senare igen för att promenera en stund i ridhuset med honom, rykta, mysa och lägga bandage inför natten. :)
 

Bus

2013-01-17 @ 09:00:00

Onsdag

2013-01-16 @ 20:37:31
Usch vad kallt det är idag! Temperaturen har legat mellan -15 och -10 hela dagen men som tur är så har det varit vindstilla, annars hade jag med säkerhet inte levt nu haha. 
 
Åkte upp till stallet i morse för att släppa ut Blezter i hagen för första gången på nästan 3 månader, men först fick han på sig ordentligt med kläder. Tjockt Bucas-täcke med tillhörande hals och skydd på alla fyra ben + boots fram. Vågar verkligen inte släppa ut honom utan skydd (än), och speciellt inte första dagen.
Han var väldigt spänd och tittig när vi gick ut ur stallet, men han skötte sig som vanligt väldigt bra! Höpåsen som hängde i hans hage var fruktansvärt läskig, vilket han visade redan 20 m innan... Det blev så klart lite bus i hagen men som tur är så tog han det betydligt mycket lugnare än vad han "borde" ha gjort efter så pass lång tid inne. Busbilder får ni se imorgon!
 
Åkte upp där i eftermiddags igen och tog in resten av hästarna (Blezter fick ju komma in efter ett par timmar) samt promenerade med honom i ridhuset. Det hölls på att byggas upp hinder där under tiden, och Blezter tyckte att det var vääääldigt roligt att kolla på allting!
 
Vackra, vackra varelse!

Uppfyllde vi våra mål?

2013-01-16 @ 19:00:00
För två veckor sedan rullade vi in på ett nytt år och lämnade 2012 bakom oss. Därför kan det vara dags att göra en liten utvärdering för huruvida vi uppfyllde våra mål för året eller inte! Året blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, men vad gör det?
 
Som mål för 2012 hade jag några allmänna (men viktiga) så som att stärka galoppen, jobba vidare på lösgjordheten, kunna reglera formen, jobba mycket med kontroll och så småningom ge mig på lite samling.
- Galoppen stärkte vi en hel del, formen blev lite mer reglerbar och kontrollen blev nästan för bra. Vad gäller lösgjordheten så gick det väldigt mycket i vågor. Vissa dagar var vi väldigt nära att hitta den där lösgjordheten, men tyvärr gick den där sista biten aldrig riktigt igenom. 
Någon samling gav vi oss inte på då vi absolut inte var redo för det.
 
För dressyren var målet att vi skulle komma ut och göra stadiga resultat i LB för att sedan (så småningom) rulla vidare mot LA. Jag ville även hitta en bra tränare som kunde hjälpa oss dit.
- Vi kom inte ut på en endaste dressyrtävling under 2012, inte ens en P&R, så några resultat gjorde vi inte över huvud taget. Jag hittade inte heller någon bra tränare, även om jag i ärlighetens namn inte jobbade väldigt hårt för det. La helt enkelt mer energi på hoppningen och den dressyr som behövs där.
 
  
När det kommer till hoppningen så ville jag först och främst hitta en bra tränare och sedan ge mig ut på tävlingsbanorna. Förhoppningen var att vi skulle sätta säkra rundor i 90 cm och 1 m för att sedan (väldigt eventuellt) gå vidare upp till 1,10m.
- En riktigt bra tränare hittade jag minsann, och det är jag väldigt glad för. Han har hjälpt oss mycket och jag är säker på att det hela hade blivit betydligt svårare utan den hjälpen!
Vad gäller tävlingarna så blev det inte mycket på den fronten, närmare bestämt 3 lokala och 2 P&J's. Där hoppade vi 90 cm med 4 fel som bästa resultat, men jag måste ändå säga att utvecklingen var väldigt stor under detta året, speciellt så bjöd den sista starten på en underbart bra känsla!
 
 
Sammanfattningsvis; vi uppfyllde en del mål, men i det stora hela blev det inte så väldigt många. En av anledningarna till det är skador som kom ivägen, en annan att jag emellanåt kanske inte kämpade tillräckligt och en tredje att jag emellanåt försökte lite för mycket. 

Smakprov

2013-01-16 @ 13:50:42
Blezter fick komma ut ett par timmar i en liten hage idag, lycklig blev han! :D
 

Bästisar

2013-01-16 @ 09:00:00
 
 Blezter och hans bästis Shally som pussades lite i somras.
 
Kan säga att både jag och My (Shallys ägare) hade väldigt roligt åt dem och deras relation; Blezter var alltid i stil med "heeeeey bestie!" och Shally svarade alltid igen med "Ooooh you sexy thing!!" i princip. Det allra roligaste var nog ändå när hon dag efter dag backade upp mot Blezter och började brunsta, varpå han stirrade på henne och sedan vände och gick. Tyvärr har jag inte det på film, men det hände varje gång. Haha!

Återbesöket

2013-01-15 @ 19:25:38
Dagens återbesök gick verkligen bra, bättre än vad jag någonsin vågat hoppas på faktiskt!
 
Veterinären började med att känna igenom båda benen, konstaterade att han hade lite svullnad kvar över sidoligamentet och sträcksenan men att det inte var annat än normalt. Gav oss därefter ut i löpargången och han var ohalt i både skritt och trav, samma sak när vi gick in i ridhallen för att longera på mjukt underlag. Kan tillägga att han tyckte det var väldigt roligt att få springa runt där och busa lite! Bockade och skuttade och lyckades till och med kasta med huvudet så att linan slog honom i rakt i ansiktet så han var "tvungen" att tvärnita flera gånger haha! Gjorde även ett böjprov och han regerade helt normalt på det, så jag är hur lycklig som helst nu! :D
 
I morgon får han gå ut i en liiiten hage (10x10m) och även börja skrittas 15 min om dagen. Uppsuttet eller för hand fick jag välja själv, men jag kan berätta att jag inte kommer hoppa upp på ett tag haha! Detta ökas iaf på med 5 minuter varje vecka och om en månad är det tänkt att vi ska kunna börja trava! :D
 
 
Åååh, tänk att få sitta där uppe snart igen! <3

Lovely!

2013-01-15 @ 15:00:26

Dagens återbesök gick helt fantastiskt bra, kunde faktiskt inte varit bättre! Berättar mer ikväll :D


Fotboll

2013-01-15 @ 09:00:00
 
Om ni minns så skrev jag för ett tag sedan att jag lagt in en fotboll till Blezter som han skulle kunna roa sig lite med, tyvärr verkade han inte tycka att den var sådär värst intressant. Lät den ligga kvar inne i boxen i fall att han skulle ändra sig, vilket han (tro det eller ej) faktiskt gjorde. Jag har inte själv sett det (när jag är där så ska man ju antingen äta eller kela), men andra i stallet har sett honom ha väldigt roligt med den! Känns skönt att han har något roligt att göra när han står inne. :)

Frisering

2013-01-14 @ 19:49:33
Det blev en liten frisering av Blezters man idag, vilket var välbehövligt. Tror faktiskt att detta är första gången den kapats lite sedan han skadade sig, med andra ord snart tre månader. Nu är han iaf prydlig inför morgondagens återbesök!
 
Tyvärr glömde jag kameran hemma så det fick bli mobilbilder istället.

Måndag

2013-01-14 @ 13:15:49
Det hästiga som står på schemat idag är insläpp i eftermiddag, frisering av Blezter och samla ihop sakerna som ska med till morgondagens återbesök. Det är inte speciellt mycket som ska packas ner, men det är ändå skönt att ha det gjort dagen innan. Förutom det är det "bara" det vanliga stallpysslet.
 
I dagarna ska jag försöka göra en liten film där jag visar hur det ser ut i min hörna av sadelkammaren, kanske kan jag samtidigt passa på att filma stallet och visa var Blezter bor nu. Vet att det önskats mer än en gång, så får försöka göra slag i saken nu.
 
Hoppas att ni har en bra måndag, så hörs vi senare!
 
Bild från sommaren 2011

Slow feed

2013-01-14 @ 09:00:00
 
Det känns som om slow feed-näten, eller småmaskiga hönät, har blivit väldigt populära på senare tid. Jag funderade själv på att införskaffa ett par till Blezter nu när han står inne men jag kunde inte komma på något bra sätt att ha dem. Först och främst så har vi murade väggar och jag är ganska säker på att stallägaren helst inte vill borra i dem, det går inte heller att fästa i taket eller i gallret (det enda galler vi har är på boxdörren). Det andra problemet är vilken höjd man i så fall ska sätta dem på. Det är inte optimalt för hästen att stå med huvudet högt medan den äter, men sätter man det istället lågt så är jag säker på att han lyckats fastnat i det på något vänster. Med andra ord så fick jag skippa näten.
 
Tycker att de är himla smarta, av många anledningar, men främst då de förlänger tuggtiden och håller hästen sysselsatt under ett bra tag. Ett par hästar i stallet står med slow feed och de verkar trivas väldigt bra med det! :)

Välkomna tillbaka!

2013-01-13 @ 21:37:09
Efter att ha slagit ett litet öga på statistiken kan jag säga att det är väldigt roligt att så pass många av er verkar ha hittat tillbaka hit på så kort tid. Än är vi inte tillbaka på de vanliga läsarsiffrorna, men det förväntade jag mig inte heller. Jag hoppas att ni kan komma igång med kommenterandet igen så småningon, för responsen är faktiskt något av det roligaste med att blogga!
 
Ville bara säga att det är himla roligt att ni vill fortsätta följa mig och Blezter! :D 
 
 
p.s. - har ni några frågor eller önskningar om inlägg så är det bara att lämna en kommentar!
 
 

Återbesök

2013-01-13 @ 15:11:00
Bilden är drygt en månad gammal
 
I övermorgon, tisdag, är det dags för ännu ett återbesök och jag hoppas så klart att allting ser bättre ut på ultra-ljudet än sist. Hoppas så klart också att all form av hälta ska vara borta. Om jag ska klämma till ordentligt så hoppas jag verkligen att han kan börja gå ut lite i sjukhage snart, men det återstår att se. :)

På det igen?

2013-01-13 @ 09:00:00
Hej alla!
 
Hoppas att ni haft en riktigt bra jul och ett minst lika bra nyår, jag kan lova att jag har haft det finfint (fastän ni inte hört av mig). Blezter har också haft det bra under dessa veckor, fast han hade gärna gått ut i hagen en stund har han berättat. Han berättade också att han inte alls tyckte om att de smällde en massa raketer och bomber under nyårsnatten men att det kändes lite tryggare när jag kom upp och höll honom sällskap under någon timme. I vanliga fall hade han förmodligen inte reagerat riktigt så starkt som han gjorde men i och med att han stått och samlat på sig en massa överskottsenergi under en tid, blev det lite väl mycket för honom just då. Som tur var gick det bra ändå :)
 
Som ni märkte så tog jag en liten paus precis innan jul, för helt ärligt så känns det väldigt svårt och inte vidare roligt att blogga under en sån här skadeperiod. Allting hände dessutom så fruktansvärt snabbt och det hela satte mig lite ur balans. Under förra skadan höll jag igång bloggen rätt bra måste jag säga, men denna gången hade jag inte riktigt motivation till det. Redan innan allting hände så började jag tröttna rätt rejält på bloggningen (vilket säkert märktes på inläggens kvalité) och när han dessutom skadade sig så var det lite "fuck it!" från min sida. Men, jag har faktiskt börjat sakna det lite och funderar på att dra igång igen. Jag hoppas att ni i så fall vill fortsätta följa oss lika flitigt som under de senaste två åren! :D
 

RSS 2.0